Thursday, August 14, 2014

Jangan Buka Aib Orang, Jangan Dedah Aib Sendiri

Posted by itawazilas at 5:14 PM
 
Assalamualaikum... salam khamis semua...
skema sikit ayat petang nih... huhuhu...
 
petang-petang khamis ni nak bertazkirah sikit.. hmmm.. betul ke ayat tazkirah.. tak de lah.. just nak membincangkan quote kat atas tu.. Ok dalam dunia ni.. setiap manusia memang ada melakukan kesalahan.. setiap kesalahan yg kita lakukan.. antara sedar atau tak.. bergantung la kepada niat kita sebenarnya. Kadang-kadang.. kita dah berbuat baik.. ikhlas dihati.. tapi kita tak tau perasaan orang.. husnuzon... bermacam-macam. kena lah berprasangka baik betul tak.. .. sekiranya kita dipandang baik oleh bos, kawan-kawan, saudara mara, dan keluarga ... sentiasa dipuji dengan kebaikan.. kelembutan.. kecantikan... kerajinan dan semua yang baik2 lah.. bukan lah kita benar-benar baik sebenarnya... tapi ALLAH telah menutup aib yang ada pada diri kita kerana kita adalah manusia yg tidak sempurna. Pasti ada kekurangan yang ada dalam diri, no body perfect.. tidak semua juga terbaik.. tapi kita kene ingat.. setiap kebaikan yang kita buat haruslah ikhlas dan sentiasa bersyukur atas kelebihan yang ada pada diri kita. Bila kita berbuat baik juga... orang akan sanjung.. sentiasa dihargai dan orang tak nampak keburukan kita.. kehidupan pun rasa tenang.. dada pun rasa lapang.. TETAPI... jangan pulak riak dengan kelebihan yang ada pada diri... kufur nikmat namonyee...
 
Bayangkan kalau aib kita dibuka.. didedahkan segala keburukan yang telah kita lakukan.. ada x orang Nampak kebaikan kita.. tiada satu pun kebaikan yg kita dapat.. malah tidak akan pandang langsung... walaupun kita berbuat baik.. itulah ... yang penting niat kita.. 
namun... ada 4 perkara dibenarkan membuka aib orang... iaitu...
 
 
Jangan Buka Aib Orang, Jangan Dedah Aib Sendiri
sekian...
 

0 comments:

 

»Dateen Sewri« Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review