Wednesday, November 12, 2014

Episod 3 ♥ My Happy Time : Kursus Pengukuhan Pasukan NAPIC day 2

Posted by itawazilas at 4:12 PM 0 comments
Opp nnt dulu... sblom korang baca ... team building hari ke 2 tak abis lagi tau... korang.. kalo tak baca lagi.. start baca episode 1 tau.. nnt tak bes lak an..
nah link...


ok... kita sambung citer lepas paintball tu... lepas makan tengahari tu.. balik bilik.. rehat.. solat.. kitorang pun gi ke kelas utk aktiviti seterusnya... dalam kelas tu.. weols diberi taklimat sikit tentang aktiviti2 berakit dan paintball.. apa perasaan masa buat aktiviti tersebut.. seterusnya.. kitorang main Electric Maze... start 2 kumpulan dulu.. lagi 2 grup main alaa.. apebenda eh lupa lak yg susun2 blok tu.. heheheh....
permainan electric maze ni motifnya utk kita fokus dgn apa yg kita buat... setiap step tu.. kene ikut turutan.. bila turutan tu salah.. jadi invalid maze.. kene gostan balik ikut step yang kita lalu.. kene ingat betul2 ooo... stress betul masa tu.. sbb takut salah step kene wat balik.. hehehe.. haru2.. team aku dapat no 2 je... kat luar hujan tengah lebat sgt.. pas minum petang.. kitorang gi ane tau.. kitorang gi hotspring... apa lagii.. mandi air panas laaaaaaa... 
perjalanan sejauh lebih kurang 8km gak.. jauh je rasanya.. dah le hujan.. dlm bas sejok nak mampuih... hahahah... 
sesudah sampai... kitorang cuma ada lebih kurang sejam lebih je utk jalan2 dalam hot spring tu... tak sempat la nak snap pic kat pintu masuk... harga masuk untuk dewasa RM12 rasanya.. huhuhu... sbb masa sangat pack.. pe kata kita layan pic aje... 
biar gambar berbicara.. ok x gitu.. hahahha
kualiti gambar tak berapa memuaskan la lepas di animasi kan.. hahahha.. lantok lah kan... kemalasan dah sampai la tuuu.. kekekkekee... 

adoiii.. camne leh terlupa nak story peristiwa hitam yg berlaku yer,,, hahahah... ia berlaku pada salah seorang dari kami... heheh.. apa kah ?? biarlah weols sahaja yang tau.. mereka2 yg mnyertai kursus je tau.. mmg akan segar dlm ingatan budak2 nih... kalau teringat.. mesti jadi bahan gelak.. hahahha.. kesian orang tu.. hehehhe... kat sini lah berlaku nye peristiwa hitam tersebut... mmg peristiwa tersebut memang warna hitam... hehehe.. sorry encik... hahahah.. tapi respek la kat encik... sporting gileeeeee.. tak sentap pun.. sangat profesional... !!!! kepada yg suka membahan.. terus kan.. hahaha.. jahat tak.. kami suka gelak.. kerana gelak tu terapi.. hehhehe... bestttt sgt!!!
lepas bergambar.. kitorang tunggu tram.. mengangkut kami 1 opis ni ke dalam... tgk la gelagat2 kami.. hahaha.. semua tengah ceria mengenang kan peristiwa hitam tu.. hahahha

bila da smpai dalam.. luas sgt kawasan kat situ.. ada kolam panas 40°C - 80°C...
ada tempat utk merebus telur.. panas la kan... 
 tempat rendam kaki tu.. mmg panas gile lah..
huuhu.. x tahan aku... 
(baru panas dunia dah tak tahan.. huhuhu)
memula kitorang gi rendam kaki kat panas dalam 30°C - 40°C aje.. 
sambil jalan kat batu2 tajam tu.. uii.. bisa berbisa kaki mak nokk.. hehehhe
berceretekkkk manusia kann.. hahahah
*berceretek? boleh ke guna perkataan tu.. hahahah
pastu kitorang gerak kat tempat lain lak.. memula aku tak nak la mandi ke apa kan.. sbb aku bawak towel je kot... kawan2 aku pun sama.. semua tak bawak baju.. bawak towel je.. hahah.. konon2 x nak mandi la kann.. bila da nampak air.. haaa pantanggggggg... 
last2 kawan aku tarik gak aku masuk air.. sparuh badan dah basah.. hahahaha... 
kitorang gerak lagi kat pool yg macam laut tu.. situ semua air panas... perghh.. bile nampak air tuu.. gila tak best... siap berenang2 aku nok.. hahahha.. gile besss.. tp frust la sbb sekejap jer dpt.. 

tengok la betapa gumbira nya ktorang.. bila lagi la dapat bersuka ria bersama kawan2.. kannnn...tengok boss aku yg belah kanan tu.. waahhh... nak jugaaakkkk kannn.. heheheh... tq kak tim sebab amik pic ni.. bukti kegembiraan kitorang.. hehheheh
Pas da cukup time tu.. kitorang pun bergerak balik.. basah?? yess basahh.. salin baju tak de nyee.. hehehhe... kitorang pun menapak bergerak balik... tram pun da takde.. kitorang menapak jer.. sekali hujan turun dengan lebatnyaaaaa.. apa lagi.. basah lencun la kan... so.. sib baik aku mandi gak.. alang basah bia mandi.. haaa.. kannn.. 

Bila da smpai dalam bas.. kitorang terpaksa menunggu pemuda2 yg kesesatan dalam tu.. adeiii sabo jer la dorang ni.. siap tunggu hujan teduh lak.. kitorang da nak beku dalam bas tu ... lama gak diorang tu kat dlm.. huhuh... kat malam gak la kitorang dpt masuk bilik... grrrrrr sejuk wehh... 
sian sgt kawan sebilik aku.. smpai pening2 kepala dia kene hujan.. 
sementara tunggu dia mandi.. aku lepak2 tgk tv.. aku try check peha aku... perghhhh lebam besar gila.. pedih wooo... ni mesti kene pallete yg x pecah tu... kene peha.. kena tangan.. peha la plg teruk.. smpai sekarang hampir 2 minggu x hilang lagi.. huhuhu
 pas mandi... siap2 malam tu .. kitorang standby utk dinner BBQ lak.. dlm kol 8,30 mcm tu..
diorang bincang2 tak jadi wat persembahan kumpulan.. wat pertandingan karaoke antara kumpulan... arrrrhhhh aku menci karaoke.. suara cam ape kot.. hahahha... tapi aku nak kongsi gak persembahan kumpulan2 lain.. ape2 pun.. kumpulan aku dapat no 2 gak.. hehehehheh
korang.. ni la retis team aku... best gile sore dia... sweet kan dia..
(aku pakai Aidijuma GL Geo Blue)
"Diam-diam..
berpandangan..
Mata bertentang mata..
Malu-malu.. aku malu.. Kau buat begitu...."

(NI LIRIK LAGU RAMLAH RAM)

ni persembahan dari team aku.. mula2 nynyi lagi aci2 buka pintu... hahha.. tak bes langsung... 
yg ni best.. masa ni nyanyi lagu Jangan Pisahkan.. 
aku tak nyanyi la.. retis aku yg nyanyi... terbaik wok!!

 ni lak gruop plg kecoh.. sporting seme.. group thian xi.. group ni menang.. sbb seme best!!!

 ni lak group boss2.. 2 org dari borneo.. sedap gak suara sandy dan amy... boss i rampai mic ok.. hehehhe... nyanyi lagu orang kampung ... 

ni pun grup suka gelak.. grup ayam.. ehehhe.. masa ni baru tau semua leh nyanyi.. 
mmg sporting gile sgt2 diorang nih.. esp encik zul.. heheh.. kak ct lak pun best!!!

nak tgk video diorang nyanyi x?? heheh.. nnt la i upload.. hehehhe...
meh kita layan slide dulu...

Persembahan diorang akan aku upload kemudian eh... heheheh ramai permintaan tu... ngeeeeeee
sekian sahaja episode ke 3 utk hari ke 2...


Episod 2 ♥ My Happy Time : Kursus Pengukuhan Pasukan NAPIC day 2

Posted by itawazilas at 11:28 AM 0 comments

Salam... korank.. ni sambungan cerita team building aku ... di hari kedua... 
tapi yang tak baca episode 1.. baik klik sini dulu...
baca dulu episode 1 ok... 
pagi tu.. kol 7 lebih kitorang da siap2 nak gi breakfast.. kitorang dapat kelonggaran so takyah la nak bangun kol pepagi.. kol 6,30 kene turun.. heheh best an an an... 
kitorang terus g dewan makan... makan ape2 yang patut.. tak snap ok.. the foods kat situ.. lupa.. 
terlalu asik makan sampai tak ingat.. hahahha.. satu je yg tak best kat situ.. sebab nya ... kat situ sangat banyak lalat.. hehehhe.. bermusim katanya.. 

lepas makan.. kitorang apa lagi snapy.. snapy.. snapy...
ceria x weols pepagi ... heheheh semua tengah excited nak g berakit.. main paintball.. hehehe

sebelum memulakan aktiviti... si sandy ni telah dilantik menjadi AJK rekreasi.. so dia la yg kene instruct weols kat depan utk bersenam.. kemudian diikuti dengan ketua2 weols.. mcm2 gaya kot.. hahahah.. 

layannnn... hehhehe... 

ok... ok meh kita layan slide show berakit dulu ok... jom la tengok2 pic weols berakit2 ke hulu.. tapi tak leh nak berenang ketepian... hahaha. yang part paling best tu.. bila rakit weols da siap.. urusetia tu kata.. kene tukar rakit lak.. kuikuikui... kesian la yg dpt rakit kami yg bergoyang2 tu... hehehe... 
masa bawak ke tepi kolam tu.. rasa cuak gak la kan.. kot la jatuh ker.. tp dulu aku pernah gak wat rakit.. lagi teruk.. kene kat laut lagi ok.. dah la nak harung ombak lagi.. penat gileee... ni ok la gak... an.. hehhe.. group aku dpt no 3.. sebab ape tau.. sebab en rahman pakai turbo.. sib baik abg bob tak naik atas sebab2 kesihatan.. kalau x.. mau tenggelam.. hehehe.. yg paling laju tu.. group verinen la.. kan... semua badan comel2 je kott..

row3x your rakit... heheh
nampak tak rakit weols ada turbo...  hahhahah

dah smpai tebing.. kene angkat lak.. pastu kene cabut tali lak.. diorang ni ikat kuat gile.. ikat tali pancing kot.. ampeh betuuulll... sampai luka2 tangan... mmg penat gile... hehehhe lepas rehat semua.. aku n geng kene gi bilik tukar kasut.. ini gileee.. da le penat berdayung...nak kene blk bilik sbb dah le tpt rakit dgn bilik jauh.. pastu nak kene panjat tkt 4.. aduiii... sabooo jer lah.. ok nak sambung citer kat tempat paint ball lak...

lepas rehat.. kitorang berjalan kaki ke tempat paint ball lak.. fiuhh.. jauh gilerr... 
naik bukit turun bukit.. waaa.. semputtt.. tapi seronok sebab sambil jalan leh gak tengok2 tempat tu.. luas gilaaa..penuh dengan kehijauan pokok2.. damai jerkk.. eceehhhh...
nampak sgt aku tertinggal kat blkg.. kkekekekke... cantik la pic ni.. an an an
kata member aku.. sini ada babi hutan sbb nya ada tanah yg macam kene rodok dek babi.. oh.. ade gak eh.. hahahhah

sesampai ke tempat paint ball tu.. kitorang dengar la taklimat dari org yg incharge bhgn paintball ni... dgr cam takut je nak tembak2.. tapi excited sangat.. kitorang yg boleh join cuma 4-5 org jer... aku ttp nak join.. sbb tak pernah main.. dan nak try sgt..
Satu jek yg aku x skeeeee... nyamukkkk banyakk... hutan kot... huhuh.. mmg tak reti dok diam la aku masa tu.. sbb kulit aku kalo kene nyamuk... mmg abis merah menyala... failed!!!
jom layan slide paint ball... pic banyak kottt... hehehhe

ok.. masa tiba turn aku dgn team aku... aku pun bersiap2 la dengan baju2 celoreng, mask dgn sniper gun... pallete tu kata orang tu dari minyak sayuran.. kalau lapar2.. leh la makan.. hahahahah pecah perut weols gelak.. masa kat dlm tu.. first time aku test tembak2 tu.. fiuhhh cuakkkk.. hahhaa.. kitorang da ada strategi.. ngehhhh sangattt... bila org tu sebut je GAME ON.. aku pun lari terus g celah tong.. heheh.. aku nmpk team lawan kat celah pokok.. pe lagi.. aku pun test la tembak... teteteteteteteett.. cam kene.. cam kene.. hehehe.. marshal arah suh game stop.. dia check2... YOU OUTTTT!!!.. yess CC kene.. hahaha.. aku tembak CC... hahah kene kat leher tu.. kuikuikui... start lik game.. team aku lak kene.. kene dan kene... tetiba aku rasa cam nak lemas sbb mask pun da fogging.. aku panggil marshal suh lap.. choii nye marshall.. die tolak pale aku suh tunduk.. sbb tak kasi tgk team lawan.. hahaha.. lemas siut dok dlm mask yg tak bape nak nampak tu... berpeluh2 aku.. sempat gak la marshall tu kabo kat aku... "rilekk.. awak tinggal sorang jer.. team awak semua da out" perghhh... time tuu gak.. mmg team lawan aim aku la kann... aku nak try amik flag gak.. aku bangun sikit.. kene tembak.. dari depan kene.. dari kanan kene.. ampehhh... kene tembak kat tangan.. tp tak pecah pallete tu.. sakit dohhhh... yeahh... team aku kalah... dan menang bermaruah... hahahahah... so tak dpt la masuk final.. huhuhu...
serius wehhh... sangat2 seronok....

balik je tengahari tu.. kitorang terus gi makan.. lapoooo... aku x pk ape dah.. gemok ke ape ke.. yg pasti layan makanan diorng.. mmg terbaikkk.. lauk banyak.. best2 lak tu.. heheheh... pas makan .. gi naik bilik.. rehat jap sblom masuk kelas utk aktiviti sterusnya.. nak tauu ape aktivitinya.. tunggguuu...
saya sambung kat
Episode 3ok... tungguu..

Monday, November 10, 2014

Episod 1 ♥ My Happy Time : Kursus Pengukuhan Pasukan NAPIC day 1

Posted by itawazilas at 5:08 PM 0 comments
Salam... hikhikhik...ok hari ini nak kongsi cerita paling best dalam sejarah opis aku.. hehhe.. kami 1 opis berteam building.. kat Felda Residence Trolak.. Perak.. 31.10.2014 - 2.11.2014 
mmg happy sangat.. seronok beronok2... tak terkata epinye.. hhahahahha... 
 sebab apa happy.. korang takde situ.. sbb tu korang tak rasa mcm mane happynye.. hehhehe

kitorang gerak dari INSPEN kol 3.30 gitu .. 
hubby aku anta kan.. dalam hujan lebat lak petang Jumaat tu..  huhuh
dalam bas aku duk sblh ina... 
tak penuh pun bas kami nih.. maklum la.. tak semua pegi.. dalam 6 orang rasanya tak gi.. 
ada sbb2 yg x dpt dielakkan.. ada yg pregnant.. kursus.. dll.. huhuh rugi uols tak gi.. hehehhe

dalam bas tu.. keje kitorang gelak.. gelak... gelak dan gelak.. hahahha.. dah la hujan.. sejuk plak tu.. dalam 2 jam lebih.. kitorang pun sampai kat perak.. sempat la benti kat RNR.. dorang dok soping makanan plak. hahah.. 

sampai2 kat felda residence... kitorang pun gi check in.. aku satu bilik dgn AVO.. pegawai  W27 ..  diorang da tetapkan.. hehehe... whattttt... tingkat 4 with no lift... ni satu penderaan.. waaaa... semput kot nak kene panjat tangga sampai tingkat 4.. huhuh.. da la tak makan lagi.. hmmm dera tauuu... 

aku dapat bilik no 8286 kat IXORA 4. sesampai je depan bilik.. aku pun amik kunci.. geng2 aku seme da masuk bilik.. aku dgn roomate aku dok la pusing2 kunci tu.. tak buka2.. hukhukhuk.. dah kenapaaa... aku pun panggil member2 aku tlg bukak kan pintu.. last2 tekan kuat2.. terbuka la ia.. akhirnya... fiuh.. 

lepas bagi salam.. aku pun masuk.. bukak lampu seme.. waaa.. besau bilik nih.. tp aku lupa nak amik pic kat bilik aku.. so aku pinjam pic ina. ni biliknya.. depan bilik aku jer... bawak family pun ok ni.. sbb besar je kalau nak bentang toto ke.. tilam ke..  hmmmm

lepas letak beg.. kitorang nak turun makan.. mandi?? mmg tak la.. tak sempat.. hahah.. 
solat pun jamak je... satu hal lakkk.. pintu bilik aku x leh bukak.. haruuu... pusing2 kunci tu.. x bukak2.. budak2 ni panggil la maintainance.. budak2 lain pun tlg bukak kan.. last2.. berjaya gak... adeiii mmg haru... pas makan... kitorang turun gi lepak2 kat bawah... sblom tunggu time masuk bilik.. aku pun snap2 la dulu dgn kwn2 aku.. hehehe...
 
 ni dgn kawan aku.. org sabah baahhh.. tp perasan retis korea... hahah sandy mandy nasi mandy namanya... cantekkannnn!!!

 ok.. ni geng2 aku yang mmg havoc gile.. kaki gelak.. kaki wat lawak.. hahahah... esp yg tudung hijau tu.. mmg suka gelak... koranggggg... aku sayanggg korang sangat2... 

masuk je kelas.. kitorang dok 1 meja... ni kira sebelum kitorang bercerai laaa.. hahaha.. tp mmg gelak gila2 lah... gambar... banyakkk sangat... kat bawah ni... aku da slide show kat utk korang belek2 gambar... tu baru episode 1.. malam kejadian tu.. hari pertama..  jom belek2...
ok... kat slide atas nih.. mcm2 berlaku.. sesi perkenalkan diri.. sesi bagi group.. ice breaking la sangat.. sedangkan semua da kenal... hahaha.. syok betul malam tu.. mcm2 perangai terserlah.. hahahah... kitorang di beri 4 kumpulan jer.. 

 kat atas ni group aku... group aku aku bagi nama TbyP sempena nama Tibaipi (belasahje bahasa org utara kot) aku la bagi nama tu.. hahah.... apsal utara.. hahah tetiba.. atau pun Team Bergerak Pantas... maskot kitorang ada lah ostrich.. ada la kene mengena dengan pantas kannn...pelukis nye en rahman.. hahah.. aku tak terror bab2 lukis nih.. kalau design pakai komputer.. heheh bagi kat aku.. kekekke..

Group ke 2 adalah group Vereinan.. yang bermaksud Bersatu. diambil dari bahasa Jerman katanya... heheh.. maskot mereka adalah ayam.. ada gambar ayam... cantik sangat pic ayam tu.. di lukis oleh Yan.. tak sangka ada bakat melukis.. cantik kannnn... hebat la yan!!!

Group 3 ni lak adalah dikalangan boss2.. hehehe.. group pengarah aku.. di beri nama Hungga.. dalam bahasa kelate.. berlari.. hungga hungga .. hikhikhik... maskot diorang kucing.. meow meow.. hehehe..

ok.. kat atas ni adalah group bagi hidup suasana.. sape lgi kalau bukan en din tu.. nama kumpulan diorang Thian Xi.. nama teh herba cina.. hehehe.. macam jual produk MLM lak an.. heheh.. maskot diorang adalah singa... nak tgk tak aksi2 diorang buat walk dance...tgk video kat bawah ni... hehehe..
aku sempat rakam 2 kumpulan aje... diorang kata.. grup aku plg kelakar.. heheheh.. sib baik tak de org rakam grup aku.. kalo x.. mmg bahan laaa... hehehhe.. uuuuukkkk... bunyi ostrich... hahahhaha

lepas sessi wat group seme... kitorang g supper.. minum malam sebelum buat blind warrior.. ape kah? game tu kitorang kene tutup mata sorang2.. pas tu kene tinggal sorang2.. tunggu la ketua datang amik berpandukan suara maskot kitorang tu.. dah ostrich.. bunyi camno.. ahahhaha... dah macam bunyi ayam pun ada.. kannnn... dah le kene tutup mata.. turun naik tangga.. hehehe.. di tinggalkan pun tak la jauh.. dekat2 tu jek.. tak la adventure sgt macam aku kene dlm hutan kat dusun eco resort Pahang dulu.. mmg gile seram.. hehehhe... tp kat sini... buka2 mata kat carpark jek.. habis malam tu dekat kol 12 gak laaa.. abis je malam tu.. naik bilik.. baru mandi.. hahahah... 

nnt kan episode ke 2 di hari ke dua ... story team buildingku....
what a happy day...


Majlis Ceramah Ustaz Ebit Lew.

Posted by itawazilas at 11:05 AM 0 comments
Assalamualaikum.... 
lama betul x hapdet belog.. huhuhh... last week b4 team building bz siapkan kerja.. pastu kene gi kursus team building yg superb seronok... nnt update pasal tu... heheh.. balik kursus.. kena sambung siapkan kerja lak.. untuk upload ke website... setel keje tu.. nak kene wat bunting n poster untuk Puspanita.. Jumaat kene submit... waaaa.. super bz mak nok... hahaha

sebenarnya tak sabar nak upload citer2 baru... rugi kalau tak kongsi kannn... heheheh... 

ok 1st at all.. nak citer pasal gi ceramah Ustaz Ebit Lew Jumaat lepas.. after breakfast tu.. kitorang g MOF sbb da bagi nama utk dgr Ceramah Ustaz Ebit Lew bertajuk 
"Andai ini Hijrah Terakhir"
Cam sedih je bunyi dia kan... huhuhu... 

kami dpt goodies gift dari MOF risalah2 yang bagus. ok la sebagai info kan... ni antara yang kami dapat.. sekurang2 nya boleh baca dan rujuk bile perlu.. 
Dalam risalah ni... banyak info yang kita boleh rujuk... sy da baca... nanti saya kongsi isi2 nya ok... nak taip macam malas pulak...
Yang ni pula hukum bertatu dan memakai inai...
aku snap je la isi kandungan nye yer.. tak berape rajin nak menaip...
eiei.. aku pakai inai... heheh.. inai mekah dari boss aku yg baru balik umrah...
aku pakai takpe.. tak menimbulkan fitnah.. hahahah... 

haaa... ni aku tak baca la isi kandungannya.. kot ada yang nak tau..
komen je la... leh aku tlg rujukkan.. hahahah...

seronok betul dengar ceramah dari ustaz Ebit Lew.. dia punya doa punya la panjang.. sampai menangis2... huhuh.. tapi aku tak la.. keras kot hati.. ALLAH.. huhuh... teruk betul aku nih...

Majlis selesai dkt kol 12 gak.. aku kene rushing cecepat sebab kena amik anak aku.. dah le nak siap2 gi Team Building kat trolak.. nnt aku cerita.. hehehe...  bila selesai je.. aku terus bergegas keluar.. sempat gak ala aku rembat sebuah buku ni...
Buku Tangisan Umat ni aku belum ada kesempatan membaca sebab minggu yang bz last week.. huhuh.. kene betul2 menghayati katanya.. kang tak terkesan lak dek hati.. hehehhe

yang ni lak RM5 aje.. ape2 nak amalkan.. leh aku rujuk.. buku nye kecik je.. senang masuk dalam enbeg... kekekkeke...

sebenarnya byk pengisian yang best yang aku dengar dalam ceramah nih.. melibatkan keluarga.. persahabatan.. rugi plak tak catat point2 penting yang aku leh share dengan korang... In Shaa Allah.. kalau ada apa2 ceramah lagi.. aku take note ok...

ok sekian aje lah n3 aku tentang ceramah yang aku hadir nih...




Friday, November 7, 2014

Dosa Buruk Sangka dan Fitnah

Posted by itawazilas at 12:04 PM 0 comments
Salam Jumaat semua....
lama lak tak update blog ku ini... minggu yang bz... sebelum kursus dan selepas kursus... mmg bz... boleh kurus kotttt... 

Pagi ni cam suram2 jer kan.. mendung pagi Jumaat yang berakah... Astaghafirullahalazim... 
Ya ALLAH.. ampuni dosa2 ku semalam.... huhuhuh


Kawan2... semua orang tidak sempurna.. aku juga tak sempurna.. sentiasa  berbuat dosa... banyakkkk buat dosa.. ALLAH ampuni aku ya ALLAH.. 

hari ni aku nak cerita pasal FITNAH dan Buruk sangka... korang tau tak apa itu fitnah... 

"“FITNAH”, itu adalah menyebarkan sesuatu berita tanpa mengetahui kebenarannya, dengan tujuan untuk mencemarkan nama baik seseorang, dan memudahkan penyebar fitnah tersebut mencapai segala cita-citanya. Perbuatan yang tercela seperti ini dilarang oleh Allah S.W.T. dan orang yang membuat fitnah itu akan ditimpa azab yang amat pedih. "

"Fitnah tu lebih besar dosanya dari dosa membunuh (manusia yg tidak bersalah)"
firman Allah swt. (Al-Baqarah 217) 

Maksud Husnuzon adalah berbaik sangka kepada orang lain, ini adalah perbuatan yang dituntut dalam Islam, kerana berbaik sangka ini lebih baik dan dapat mengelakkan dari menuduh orang lain berbuat jahat. Kata Saidina Umar bin Al-Khattab ra : “Jangan kamu membuat sangkaan terhadap satu kalimah yang keluar daripada seorang saudara mukminmu kecuali kebaikan selagi kamu masih ada cara untuk meletakkannya di tempat yang baik”.

Orang yang berburuk sangka seolah memfitnah orang, kerana buruk sangkanya tidak mempunya bukti yang kukuh, ini dikuatiri terjadinya fitnah, kerana Islam sangat melarang umatnya memfitnah orang lain. Firman Allah yang bermaksud :“Dan janganlah Engkau mengikut apa Yang Engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya (di akhirat) tentang apa y dilakukannya.” (Al-Isra : 36)

Buruk Sangka atau Suuzon yang membawa maksud menaruh curiga kepada seseorang yang belum terbukti orang tersebut melakukan kesalahan. Islam sangat melarang umatnya berburuk sangka sesama Islam, kerana berburuk sangka akan mengundang malapetaka kepada orang tersebut. Biarlah syakwasangka itu berdasarkan bukti yang kukuh dan bukan sekadar memfitnah. Firman Allah yang bermaksud :

“Dan orang-orang yg mengganggu serta menyakiti orang-orang lelaki yg beriman dan orang-orang perempuan yg beriman dgn perkataan atau perbuatan yg tidak tepat dgn sesuatu kesalahan yg dilakukannya, maka Sesungguhnya mereka telah memikul kesalahan menuduh secara dusta, dan berbuat dosa yg amat nyata.” (Al-Ahzab : 58)

Sesiapa yang mempunyai sifat buruk sangka kepada sesama Islam, maka ia wajib bertaubat dan beristiqfar kepada Allah swt. Dosa orang yang berburuk sangka adalah besar dan perbuatan jahat, setiap perbuatan jahat Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka Allah. Firman Allah yang bermaksud :

“Wahai orang-orang yg beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yg dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yg lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yg telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan yg tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Al-Hujurat : 12)

Orang yang berburuk sangka juga sama dosanya seperti memakan daging saudaranya yang telah mati. Jauhilah sifat penyakit hati ini, kerana ia juga dapat merugikannya juga. Kembalilah ke jalan Allah dengan sebenar taubat dan tidak akan mengulangi lagi perbuatan tersebut.Perkara buruk ini telah menjadi darah daging umat Islam sekarang ini terutama melayu Islam yang sentiasa iri hati dan bersangka buruk terhadap saudara Islamnya. Dengan menuduh orang melakukan perbuatan mungkar tanpa mempunyai bukti yang kukuh. Malah orang yang bersangka buruk itulah yang diagungkan sebagai orang yang hebat dan bijak. Inilah petanda akhir zaman kerana umat Islam tidak lagi berbangga dengan kerja-kerja amalnya dan mereka merasa besar dan gah dengan dosa yang dilakukan oleh mereka. Jika perkara ini tidak ditegah, maka ia juga akan merugikan semua pihak dan mengundang bala Allah yang datang tidak mengira darjat, iman dan bangsa.


Pernah tak korang meletakkan diri korang bila difitnah kepada perkara yang tidak benar.. perkara yang tidak tau sebab2 kenapa. perkara yang hanya korang rasa betul dalam pemikiran korang sahaja.. pernah tak korang terpk dosa sangkaan yg terdetik dalam hati korang tu..

Allah S.W.T. berfirman yang maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Jauhilah dari kebanyakan sangkaan, karena sesungguhnya sebahgian daripada sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah kamu mengumpat setengah yang lain. Adakah seseorang kamu suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Sudah tentu kamu jijik  kepadanya. (Oleh itu patuhilah larangan tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha penerima taubat dan Maha penyayang.” (Q.S. al-Hujurat: 12)

..aku sebagai manusia biasa.. banyak buat salah.. banyak buat dosa... banyak kelemahan dalam diri aku... aku harap sangat kalau kita sama2 memperbaiki diri masing2... memohon ampun atas kesalahan dan kelemahan diri kita masing2.. kita masih belum terlambat membuat perubahan sambil memohon petunjuk ALLAH utk kebaikan diri. Tinggalkan la sikap yang suka mencari kesalahan orang lain.. tapi lupa pulak dengan kesalahan diri. Takde yg sempurna dlm dunia yg fana ni .. kita disuruh berbuat baik dengan semua orang.. jangan kerana kesalahan semalam. kamoo hukum macam orang itu akan masuk neraka.. kompem kah korang masuk syurga?? jangan lah kamoo sombong dengan nikmat yg kamoo dapat.. jangan la kamoo riak dgn kata2 kamoo.. sama2 lah kita menjauhkan diri dari perbuatan munkar. aku terima andai aku ditegur secara hemah.. 
Cegahlah segala kemungkaran yang berlaku di sekeliling kita dengan sedaya yang mampu, kalau mampu dengan tangan, maka ubahlah dengan tangan. Mampu dengan lidah, ubahlah dengan lidah, kalau dua-dua ini tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hati (tidak redho dengan perbuatan tersebut) dan inilah selemah-lemah iman.

Allah S.W.T. mengingatkan ummat Islam dalam firmannya yang bermaksud: “Wahai orang-orang beriman! Janganlah kaum lelaki menghinakan kaum lelaki yang lain, karena boleh jadi yang dihinakan itu lebih baik daripada orang yang menghina. Dan janganlah kaum wanita menghina wanita yang lain, boleh jadi yang dihina itu lebih baik daripada yang menghina. Janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengah yang lain. Dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelaran yang buruk (yang tidak baik). Seburuk-buruk nama ialah fasik setelah beriman. Sesiapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang yang zalim.” (Q.S. al-Hujurat: 11)

Bersangka baik la kawan2... jgn diterima bulat2 apa yg kita dengar.. lebih2 lagi melibatkan kawan2 yg kita kenali hati budinya.. pastikan kebenarannya dulu dan jangan sekali sekala buruk sangka. 

Firman ALLAH : Mengapa pada waktu kamuu mendengar berita bohong itu orang2 mukmin dan mukminat tidak bersangka baik terhadap diri mereka sendiri, dan (mengapa tidak) berkata ini adalah satu pembohongan yang nyata (surah An-Nur)

Kawan2... aku harap sangat.. jauhi lah diri kita dari sifat suka memfitnah.. mengumpat.. mengadu domba.. menyebar2 berita pada orang lain.. mengikut hawa nafsu jahat, berpuak2.. dan berbagai perangai yang tidak baik.. jangan la kita suka berburuk sangka... memburuk2 kan orang..  fikirkan kebaikan orang... pernah x korang terpk.. adakah perbuatan itu menguntungkan kamoo atau orang lain? pk kan juga kesan yg akan terjadi akibat dari berita yang disampai kan... Aku juga sedang memperbaiki diri.. tegurlah aku terus andai aku tersilap langkah.. aku sedia mendengar teguran andai itu yg terbaik buat aku.. aku sayang kawan2 aku.. seperti mana aku sayang diri aku sendiri..

aku pernah terbaca satu artikel tentang FITNAH ni.. mereka kosong makanan rohaninya.. Wallahualam... minta aku dijauhkan... 

"Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa tukang fitnah tidak dapat dipercayai kata-katanya dan tidak diterima sedekahnya. Sesungguhnya fitnah ditegakkan di atas kedustaan, kedengkian dan kemunafikan. Kesemua sifat ini adalah tungku dapur kehinaan."

ALLAHUAKBAR... banyak nye salah aku selama ni.. AMPUNI AKU YA ALLAH...

Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.

Bertemu kita nnt di padang Mahsyar

Panjang pulak n3 aku hari ni.. huhuh...
 

»Dateen Sewri« Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review