Sunday, August 31, 2014

Cuti2 merdeka di Akar Resort, Port Dickson

Posted by itawazilas at 12:30 PM 0 comments
Merdeka.. Merdeka.. Merdeka...
Selamat hari kemerdekaan Malaysia yg ke 57....  Di sini.. lahirnya sebuah cinta.....
wahh.. tetiba teringat lak nyanyi lagu ni kat asrama dulu.... huhuhu... Bangga sekejap menjadi anak Malaysia yang aman sejahtera nih.... hehehe... kitorang plan nak g Port Dickson.. nak cuti2 Malaysia sambil nak menenangkan fikiran... hmmm... ingat nak g sabtu.. tapi macam tak larat plak... so aku cakap dgn hubby g Ahad je lah... huhuhu...
ok.. bagi anak aku posing jap sebelum pegi.. hehehhe.. tau la hari merdeka sayang.. tak lepas wrist band dia tu.. aku bli kat kedai mamak RM2.90.. suka amat makcik tinonet nih... heheh.. kitorang bertolak jam 3 pm.. sepanjang perjalanan tu.. anak aku dok tanye bila nak sampai.. bila nak sampai.. adeiii.. sabo le anakku... huhuhu... otw nak g PD tu.. terserempak dengan segerombolan geng2 askar bawak balik kete kebal kot.. hehehhe... sempat la aku snap.. tah ape2 je kan.. hahaha
kete kebal ke kete ape orang panggil nih.. hahahha... tak tau la pulak.... ngeeee
heheh selfie jap dengan anakandaku.. ngada pulop nak dok depan... hehehhe
 sampai PD dlm 4 lebih.... humakkk ai... banyak Nye keteee.. jemmm jemm jemm.. semua nak bercuti2an.. hehehe.. kitorang terus menuju ke tempat yg sll kitorang check in iaitu di Akar Beach Resort Hotel Port Dickson, bagi aku tempat ni best sangat.. pantai pun dokek.. swimming pool pun best.. bilik pun superb!!!!... bilik...??? alamak.. takde bilik standard laa... huhu... kalau x RM200 ++ leh dapat.. ada 1 je tinggal.. super deluxe.. RM370.. huhu.. hubby pun tanye.. camnee?? aku pun kata.. ok je la sayang... aku pun terus menghulurkan RM400++ (check in+deposit) sementara hubby g park kete.. dapat je kunci.. terus naik lif.. tingkat 3.. bilik 302...
"Assalamualaikummm.. (mmg amalan kami masuk rumah atau hotel bagi salam)..
masuk je tengok bilik.. fuyyyooo.. luas amattt... king bed sebiji.. queen bed sebiji.. tu diaaa... anak aku.. dia loncat dulu la kat queen bed... hehe.. alamakk.. lupa plak nak amik gambar bilik... selalu snap la jugak.. ni otak ke mana tah... huhuh... tak focus.. heheh... pas solat asar.. anak aku x sabo2 nak g pool.. da siap2 salin swimming suit lagi.. hehe.. dia kata nak g pantai dulu.. aku ok je.. aku pun bukan nak mandi sangat pun.. langsung x mandi ok.. heheh.. malas nak bilas2..
 heheh.. kami ber wefie..  berdua... anak kami dok sibuk wat sand castle... hehehe.. cantik kat tempat nih... ada batu2.. rasanya masa dulu pegi.. ada lagi batu2 cantik.. jernih je air.. tp kali ni da xde.. org ramai kot.. ketam pun dulu leh je Nampak berkeliaran.. la ni.. sume nyorok.. yer la.. cuti.. ramai org, sayang.. I love u .. hehehhe


selepas penat2 berwefie.. main pasir la pulak.. hehhe.. papa dia rajin nak korek pasir ... hehehhe.. I tukang tengok je .. boleh.. malas kot nak berpasir2 nih.. hahahhaa.... janji anak apak happy kannn...

selepas berpenat2 main pasir... nak g swimming pool pulakk.. huhuh.. layan kan aje la.. aku cam biasa.. melepakkan diri di kerusi pantai sambil layan candy crush level 469 yg x lepas2.... hikhikhik... Nampak tak bilik yg depan tu.. bawah bumbung.. tu bilik kitorang.. besar kot balkoninya... hehhe.. 

malam kitorang layan burger je kat luar resort.. layan burger tepi pantai tu... malas nak keluar jauh2.. sambil menikmati malam di tepi pantai... tapi dek kerana ada sekumpulan lelaki dan perempuan bercampur2 dok laaa tergelak2bergurau senda kat situ.. rasanya student kolej.. sbb nmpk cam gedik lebih je.. terkinja2.. terjerit2.. well aku kenal la.. mana student.. mana bohsia.. hahaha.. biasa.. budak2 x matang.. yg diorang tau.. nak enjoy je.. mak bapak mana tau anak dia wat ape kat situ kann... hmmm.. nyampahs aku kot.. serabuttt.... 

esok nye after breakfast.. swimming pool lagi la.. layannn.. mama cam biasa.. hahah.. tamo mandi... ehehehhe... 

ok dlm kol 11 kitorang siap2 nak balik... sblom balik.. amik gambo duluuuu...

 view from our room...

ada lagi gambar2.. cukup2 la kan.... over mak..!
hahahha

Friday, August 29, 2014

aku ni konon je garang...

Posted by itawazilas at 11:47 AM 0 comments
 
 
Salam Jumaat....
Maaf sebab gambar di atas menunjukkan muka stress sejak semalam lagi...
ok.. sebenarnya nak bercerita la sikit tentang manusia.. hipokrit.. suka2 berbuat cerita.. back stacker... what the fish la...  bagi aku la kan.. kalau aku dikatakan tak boleh terima teguran tu.. aku tak bape setuju.. just tengok kepada teguran tu lah.. kalau teguran berpunca daripada aku.. mmg aku leh terima.. tapi kalau teguran tu berpunca daripada orang lain.. mmg la aku angin kan.. tak memasal plak aku kena.. kata aku tak jaga perasaan.. no no no.. its not me.. aku mmg jenis cakap lepas.. kalau rasa nak tersentap or what.. terpulang lah.. aku mmg jenis macam tu.. sarcastic !
 
 
aku sedih sangat nih.. sangat2!!! aku sayang mak ayah aku .. adik beradik ... keluarga aku.. please laa... banyak benda da orang tu buat hal... fikir la sikit siapa ... siapa yang bersama-sama dia selama ni .. susah senang... otak ade kot..
 
ni namanya manusia tak sedar diri.. mulut manis jubur masam!!!
hamikkkkk kaw!!!!!!!!
 
ehh apa plak motif gambar di atas...
tau x.. Nampak je aku ni garang.. mulut laser tu mmg tak leh wat ape lak.. aku laser pun bertempat.. dan sarcastic aku pun bertempat juga.. tengok la keadaan.. nak jg perasaan orang? FINE!!! aku tak boleh... mmg tak la kan... sebab aku ada lah aku.. orang tak leh ubah attitude aku.. dalam2 garang aku.. aku cepat menangis.. lagi2 kalau melibatkan orang2 yang aku sayang.. aku akan mengadu pada orang2 yg terdekat dgn aku.. laki aku.. mak ayah aku.. tengok la sape2 yg terlibat.. aku akan mengadu sambil berderai2 air mata aku... sensitive kot aku nih kan... bab2 mengadu tu bagi kat aku.. aku mengadu pun bukan semua benda.. apa2 yang melibat kan aku...
 
 
tapi aku cukup terkesan dengan hal nih... 
aku tak nak buang keluarga aku.... sebab2 hal2 bodoh lagi bangang lagi baghal nih...
 

Tuesday, August 19, 2014

SOS HITAM MANIS YONG TAU FOO

Posted by itawazilas at 10:04 AM 0 comments
SOS HITAM YONG TAU FOO
 
 
Bahan-bahan
 
CILI KERING
BELACAN
TAUCU MANIS
GULA MELAKA / GULA KABUNG
TEPUNG JAGUNG
GARAM
GULA
KIUB IKAN BILIS / REBUSAN IKAN BILIS

cara-caranya
Goreng cili kering jgn sampai hangus la yer.. agak2 cam garing sikit...angkat dan blend dengan belacan. sementara tu.. rebus air dengan 2 keping gula Melaka.. nak manis.. letak je lebih.. bila gula Melaka da larut.. masukkan cili blend tadi, taucu manis, kiub ikan bilis, sedikit garam dan gula... ni kira ikut sedap tekak uols la yer... rasa tawar,, tambah garam je.. kalau kurang manisnya tambah gula pasir sikit.. bile dah mendidih.... bancuh tepung jagung dengan air.. pastu tuang dalam periuk tadi.. Kalau kurang pekat.. tambah kan lagi bancuhan tepung jagung.. masak sampai mendidih... dah siap... . akhir sekali.. hidangkan dengan bijan yg da disangai Wangi...

sorry tak sempat snap la picture yang da siap.. google je la yer...

Rumah terbuka kami

Posted by itawazilas at 10:03 AM 0 comments
Sabtu dahhh... hari ni hari aku wat open  house.. tak de la ajak semua kawan2 aku.. huhu.. actually bajet nak ajak adik beradik jer.. tapi alang2 buat makan.. so kitorang pun tukar plan.. kita ajak member2 sekali.. ok.. menu cadangan aku sebenarnya adalah sate hehehe.. sate je kee? tu pun tempah last week.. sbb dah full.. tngok je manusia kat Bandar nih.. hmmm semua main order je.. maklum lah.. bekerja.. nak mengemas lagi.. nak memasak lagi.. lain la dok kampong.. hikhikhik...
 
menu utama kami adalah YONG TAU FOO.. jeng3x.. pernah orang buat tak raya2 nih.. kasi lain sikit dari yang lain.. alaa.. simple2 je.. tak nak heavy sangat kann.. korang pun mesti banyak open house nak gi kan... hahahaha..
 
ok.... pagi2 tu.. aku bangun dlm kol 6.30.. pas subuh.. aku pun start la buat sup utk celur kan semua frozen2
 
aku just buat sendiri je kuah / sos hitam yong tau foo.. nak x resipi? kalau x nak x pe.. nak kongsi jugak.. mula-mula kita tengok bahan2 Nye... nnt2 la ye update resipi... hehehhe

sila amik resipi sos hitam kat sini...
 

ok meh kita sambung cerita cinta kita.. hahahah 

bila da siap masak sos hitam.. kita mula la merebus fish ball, sotong ball, vege fried ball dan macam2 lagi lah.. sib baik la ada anak mama ni.. leh gak tolong2 mama kat dapur.. heheh

Bila dah semua siap.. dah terhidang kat atas meja... actuall hubby la yang paling penat.. kesian kat papa... lepas siap2 kemas.. tacap2 mane yg tak setel malam tadi la.. lepas mandi2.. terus g serdang.. bli mangkuk polisterin.. hhuhuhu.. pinjam kat mak tempat air.. memula nak beli.. tp bile pk tak bape nak guna sangat.. baik pinjam je.. hehhe pastu gi amik tempahan sate lak kat bangi.. sate kampung Baung.. sedap la jugak.. aku sempat makan 2-3 cucuk aje.. hehehe.. Alhamdulillah... kesian kan kat hubby.. letih dia,, semua rushing.. takut tetamu da sampai..
 
pas aku bersiap2... tengah2 nak berselfie.. dengan anak aku.. tengok da sampai da tetamu pertama.. hehehe..
 
ini lah antara mereka yang hadir.. lain2 mmg x dpt nak snap.. sibuk melayan tetamu.. rumah I pun tecit uols.. kalau serang sekaligus.. mmg tak de tpt duduk le jawabnye.. hehehe... ada satu masa tu.. mmg peak.. penuh gila umah aku.. kat balkoni depan.. kat laluan masuk pintu depan.. yg aku da letak kerusi kat luar.. penuh sgt.. yg budak2 g lepak bilik anak aku.. fiuhhh... ramaii.. dapur je takde org nk duduk.. hehehe.. dah lama aku tak buat open house sebenarnya.. ni pun x jemput semua.. maaf la yer bukan x nak jemput.. buat simple2 je.. lebih kepada kawan hubby aku je nih.. sbb hubby aku kan peramah.. ramai kot kawan dia.. ♥
 
kucing?? kucing aku aku letak dlm bilik aku .. kurung kejap sbb takut die keluar,, lgsung hilang.. dah le rumah hujung sana pun wat open house.. kang wat orang kidnap.. tak ke meraung aku.. hahahah...
 
adik beradik aku datang petang.. sampai malam.. mmg da aku wat time utk family waktu tu.. santai sikit nak lepak2.. baring2 tgk tv kannn...
 
Makanan... Alhamdulillah... selesai..
aku berkemas.. basuh pinggan semua.. malam tu jugak.. fuhhh... penat dan sangat memenatkan...
 
well... aku sangat happy+penat+seronok..
sekian

Monday, August 18, 2014

Sambutan Bulan Kemerdekaan dan Kempen Kibar Jalur Gemilang

Posted by itawazilas at 9:00 AM 0 comments
Salam semua...
Hari ni kan rasa bersemangat sikit la nak g kerja... nak tau x sebab ape x.. hahah.. sbb kitorang nak g sambutan Bulan Kemerdekaan dan Kempen Kibar Jalur Gemilang 2014 kat Presint 4. Rasa seronok plak dapat berkumpul ramai2 pastu dok kibar2 bendera Malaysia.. bangga kot.. ko hadoo.. hahah...  lebey la pulak kann... kitorang g 2 biji kete... bukan jauh sangat pun.. hehehh yang best time nak amik jalur gemilang..
 
 
Actually banyak acara berlangsung dalam bulan kemerdekaan ni... antaranya Konsert Chow Kit Road 2.0 kat Jalan Tuanku Abdul Rahman, 29 hingga 31 Ogos.. diorang panggil Memori Chow Kit Road.
 
kat mana2 rata2 ada jalur gemilang.. tepi jalan.. kat bangunan kerajaan... kedai2.. kat rumah2 penjawat awam.. semua dia ada selitkan bendera kat rumah suruh letak kat balkoni.. siap surat lagi.. heheh kalau x gantung nnt kene warning puleee.. hmm... ape2 pun.. mmg bangga la jadi anak Malaysia kan... hehheeh...
 
heheh.. jom2 saya belanja gambar....
 
tuu.. gambar abang najib ku.. sedang berucap.. hehehe... tengok kat tv besor jer... huhuh
 
 
ramai kan penjawat2 awam ni.. semua dok berkumpul beramai2.. sib baik x panas u.. hahhaha
 
masa ni dorang da suh kibar2 bendera.. heheh...
 
happening kott....
 
ni la wajah2 kawan2 aku tersayang... semua gumbira.. bersemangattt.. ceria... walaupun perut lapooo... hehe... aku.. cukup la sekadar amik mata aje.. hehehehh
 

Friday, August 15, 2014

Persiapan untuk open house kami

Posted by itawazilas at 9:00 PM 0 comments
Hola frenz... updated lagi...
lepas dinner kat Adam Lai Restaurant, so kitorang pun gi SHOPPING,... Whettt,.. shopping lagi.. hahhaa.. kitorang g shopping barang2 utk open house kat rumah weols esok... setelah penat memikirkan menu apa yang sesuai dan lain daripada yg lain.. yang penting senang utk di uruskan.. sambil2 shopping barang-barang dapur sikit kan... weols shopping barang kat Checkers.. rasanya orang² shah alam dan PJ area je tahu pasal hypermarket nama checkers ni... hubby aku terror la bab2 area shah alam ni.. dah cari rezeki area shah alam.. kan... aku mmg tak tau ler.. nak g opis laki aku pun sesat.. sokmo la kena bahan dengan laki aku.. 10 kali tanye jalan nak ke opis.. tak pernah ingat... huhuh.. sayang.. bini sayang ni pelupa kot.. hehehhe...
ok ni hasil troli pertama kami....
 sikit je shopping kan.. hahahah.. unlisted item... adeii... sabo jer leee...
haa.. ni dia hasil tangkapan khas untuk jamuan open house ku.. apa menu special ni yer.. huhuh... penat juga shopping... balik nak siap2 masak plak... dah le kene p pasar borong kat Selangor kat area Seri Kembangan tu.. plate abis lak kat situ.. hmm... biasa la.. sekarang kan masih mood raya.. kompem stok laju jerrr....
sesampai je kat Pasar Borong.. aku dengan baju raya aku yang cantik menawan tu.. masuk pasar basah plak..tempat org bli ikan ayam bagai... huuuhuh.. abis tercemar baju raya I uols.. hehehehe.. org masuk pasar pakai baju biasa2 jer.. aku punye la cantik... sib baik baju kurung.. kalau berpeplum bagai.. ber kasut tumit tinggi bagai.. tak ke haru.. kompem aku x masuk.. 1 pasar aku pusing cari barang tu.. hubby aku g cari plate kat kedai2.. apa yang penting.. kerjasamaaa... gambar?? takde la aku nak gedik2 selfie kat pasar borong tu kan.. jangan nak mengada sangat lah.. choiiiii....
sampai kat umah pun dalam kol 10 lebih.. penat betull.. lepas siap mandi.. aku pun mula la masuk dapurku yg comel ittew... start la berperang... apa yang aku masak?? tungguuuu...
kol 3 am siap la semuanya... bahan2 utk d masak esok pagi.. sebelum tdo... meh kita layan

Early Dinner at Adam Lai Restaurant, Shah Alam

Posted by itawazilas at 5:00 PM 0 comments
Salam... hari ini aku pulang keje awal... kol 4 petang gitu.. hehehhe..
sebabnya.. hubby ada jemputan makan² kat shah Alam.. start kol 5 lebih.. x sempat la kan nak travel dari Putrajaya kalau balik kol 5.. sesampai je kat shah Alam.. tgk ramai da duduk.. kitorang makan kat Adam Lai Restaurant.. sedap woo... masakan cina muslim kan... da le perut lapo.. ape lagi.. kitorang pun start makan... meh nak belanja gambo sikit...

 
table ni mmg paling gamble la.. paling kecoh.. paling santai.. dan paling gempak.. takde la skema2 nak ikut protocol bagai kan.. tak cukup nasi.. diorang g minta table seblah.. lauk pun blasah meja sebelah.. ikan siakap goreng pun licin.. kepala ikan pun abis di kokak Nye.. heheh... mmg lawak gile kawan2 hubby ni.. ada je jadi bahan... hahhaha...
 
anyway thanks to sponsor sbb makan sedap nih.... hehehe..

Hidup indah dan bahagia dengan bersyukur

Posted by itawazilas at 3:56 PM 2 comments
Salam pagi Jumaat sahabat semua.. Moga dipermudahkan urusan kita dihari ini, dibukakan pintu-pintu rezeki dan pintu segala kebaikan untuk kita... Aamiin...
 
 
kawan² semua..
 
Hidup indah dan bahagia dengan bersyukur

Indah x hidup kalau kita bahagia... bahagia x kita kalau kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang... bagi aku.. aku cukup bahagia dan  bersyukur yang mendalam dalam kehidupan aku sekarang ni...
 
engkau lah kekasih hati.. ku ingin selalu denganmu agar terlepas rindu ini..
adakah kau merasakannn... sentuhan rindu ini sentiasa dihatimu..
semakin hari semakin kuat.. rindu, rindu rindu ku ini..
tak tertahanku menanggung... .
semakin hari semakin kuat cinta, cinta, cinta ku ini
tak sanggup aku berpisah sayanggggggg...
hmmmm... ♥ ♥  
 
sorry sayang papa. mama terjiwanggggg... ahaksss *blushing*

Kawan² tau x... bersyukur iaitu berterima kasih kepada sesame manusia lebih cenderung kepada menunjukkan perasaan senang menghargai... Bersyukur kepada Allah lebih cenderung kepada pengakuan bahwa semua kenikmatan adalah pemberian dari Allah. Inilah yang disebut sebagai syukur...

"Hai orang-orang yang beriman! Makanlah di antara rezeki yang baik yang kami berikan kepadamu. Dan bersyukurlah kepada Allah jika memang hanya dia saja yang kamu sembah. "
(Al-Baqarah: 172)

Semoga kesihatan dan kesejahteraan selalu menyelimuti kita semua.
sebenarnya hidup itu adalah lebih indah jika kita pandai bersyukur dan menikmati kurnia Tuhan yang telah Dia berikan dalam hidup kita. cuba kita fikir dan renung balik.. apakah nikmat yang Allah berikan pada diri kita selama ini ? banyakkk sangat kan kawan².. cuma kita je tak sedar.. Kita selalu bersyukur kalau diberi nikmat yang baru tapi kita lupa yang ada pada kita adalah nikmat yang besar. Cuba kita bayangkan sejak kita dilahirkan sampai sekarang.. berapa banyak nikmat Allah berikan yang belum kita syukuri. sampai tak terkira nikmat Allah beri.. betul x.. Oleh yg demikian.. sentiasa lah bersyukur tak kira nikmat yang baru diperolehi.. atau pun nikmat yang telah kita miliki.

Kata HAMKA “lihat lah bagaimana Allah membagi-bagikan nikmat-Nya”

Pernah x kita rasa bila kita hilang sesuatu milik kita.. tapi kita rasa kita telah kehilangan segala-galanya.. pernah x kita rasa kita dicemuh.. di fitnah di singkir.. dibuang.. dibenci.. dan banyak lagi masalah hidup yang kita lalui.. terasa ingin je lari dari kehidupan..rasa down je.. putus asa.. dan macam2 rasa negative tetapi usia kita tetap berjalan dan still menikmati kurniaan ALLAH.. betul x???

ada aku terbaca satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim mengatakan…

“Bahawa pada akhirat nanti  Allah ambil orang yang paling menderita didunia dan dimasukkan kedalam surga dengan sekejap mata lalu Allah Tanya wahai polan apakah kau pernah merasakan derita dalam hidup.. dan ia berkata tidak aku tidak pernah merasa derita dalam dunia wahai Tuhan”.. hanya dalam sekejap mata dia lupa dengan cerita deritanya dalam hidup. Lalu Allah ambil orang yang paling nikmat dalam dunia ini lalu Allah masukkan kan ia kedalam neraka dengan sekelip mata lalu Allah Tanya wahai polan apakah kau pernah merasakan nikmat  hidup dalam dunia? lalu ia menjawab tidak aku tidak pernah merasa nikmat dalam hidup.. hanya dengan sekelip mata dia lupa akan nikmat yang ia rasakan dalam hidup.”
 
Sebenarnya kalau Allah tidak memberi kebahagiaan kepada kita.. orang lain juga tak boleh nak membahagiakan kita.. sebab itu urusan Allah.. Allah mahu kita sentiasa sujud padaNya.. serah diri dan tawakal padaNya.. sentiasa mendekatkan diri padaNya.. nescaya kita akan rasa nikmatnya kebahagiaan..


“Diceritakan bahwa pada suatu malam seorang ulama bernama al-Fudhail bin 'Iyadh membaca Al-Qur'an surat Al-Balad ayat 8 sampai 9 ini, lalu ia menangis. Maka orang-orang yang melihatnya menanyakan apa yang membuatnya menangis? Ia menjelaskan, "Tidakkah engkau memasuki malam harimu dalam keadaan bersyukur kepada Allah swt yang telah memberikan dua mata kepadamu dan dengan dua mata ini engkau dapat melihat? Tidakkah engkau memasuki malam harimu dalam keadaan bersyukur kepada Allah swt yang telah menjadikan untukmu satu lidah yang dengannya engkau dapat berbicara?" Fudhail terus menerus menyebutkan organ-organ seperti ini dengan mengajukan pertanyaan retoris yang sama.”

Kawan2... Orang yang selalu hidup dengan bersyukur bila ditimpa masalah .. dia tidak akan mengeluh tetapi... kata  Al Qur’an ... iman akan bertambah dan kita kena selalu mengucapkan

“Hasbunallah wa nikmal wa kil”
cukuplah bagi kami ni Allah tempat kami serahkan segala urusan.

Syukur ni sebenarnya lebih tinggi dari pada sabra sbb Ramai yg terpaksa bersabar tetapi belum tentu dapat nikmat untuk bersyukur. Manfaat syukur akan dpt kepada orang yang bersyukur, hati jadi lebih tentram... Sebab bersyukur sama dengan mengingat kebaikan-kebaikan yang diberikan oleh Allah
 
Orang yang paling bahagia adalah orang yang pandai bersyukur. betul x???

  salam penuh ikhlas dan syukur yang mendalam

Thursday, August 14, 2014

Jangan Buka Aib Orang, Jangan Dedah Aib Sendiri

Posted by itawazilas at 5:14 PM 0 comments
 
Assalamualaikum... salam khamis semua...
skema sikit ayat petang nih... huhuhu...
 
petang-petang khamis ni nak bertazkirah sikit.. hmmm.. betul ke ayat tazkirah.. tak de lah.. just nak membincangkan quote kat atas tu.. Ok dalam dunia ni.. setiap manusia memang ada melakukan kesalahan.. setiap kesalahan yg kita lakukan.. antara sedar atau tak.. bergantung la kepada niat kita sebenarnya. Kadang-kadang.. kita dah berbuat baik.. ikhlas dihati.. tapi kita tak tau perasaan orang.. husnuzon... bermacam-macam. kena lah berprasangka baik betul tak.. .. sekiranya kita dipandang baik oleh bos, kawan-kawan, saudara mara, dan keluarga ... sentiasa dipuji dengan kebaikan.. kelembutan.. kecantikan... kerajinan dan semua yang baik2 lah.. bukan lah kita benar-benar baik sebenarnya... tapi ALLAH telah menutup aib yang ada pada diri kita kerana kita adalah manusia yg tidak sempurna. Pasti ada kekurangan yang ada dalam diri, no body perfect.. tidak semua juga terbaik.. tapi kita kene ingat.. setiap kebaikan yang kita buat haruslah ikhlas dan sentiasa bersyukur atas kelebihan yang ada pada diri kita. Bila kita berbuat baik juga... orang akan sanjung.. sentiasa dihargai dan orang tak nampak keburukan kita.. kehidupan pun rasa tenang.. dada pun rasa lapang.. TETAPI... jangan pulak riak dengan kelebihan yang ada pada diri... kufur nikmat namonyee...
 
Bayangkan kalau aib kita dibuka.. didedahkan segala keburukan yang telah kita lakukan.. ada x orang Nampak kebaikan kita.. tiada satu pun kebaikan yg kita dapat.. malah tidak akan pandang langsung... walaupun kita berbuat baik.. itulah ... yang penting niat kita.. 
namun... ada 4 perkara dibenarkan membuka aib orang... iaitu...
 
 
Jangan Buka Aib Orang, Jangan Dedah Aib Sendiri
sekian...
 

Tuesday, August 12, 2014

lagi kisah pasal E-Scooter, lontong dan Rubberband Bracelet...

Posted by itawazilas at 5:34 PM 0 comments
Holaaaaaa.... kita sambung post n3 lagi jom.... hahaha.. kemaruk kot...
no laa.. ni kes sabtu ahad tak sempat nak ngadap pc kan... so.. nnt banyak sgt tertinggal.. tak best.. rayanya N3 pun x habis lagi citer.. huhuhuh
ok lah.... Rentetan dari cerita pasal beriadah kat Dataran Putra... kat sini weols da plan sesuatu untuk our princess... petang sabtu lepas.. bersamaan 9 ogos.. kami pun berangkat kat suatu tempat menjual barang2 permainan... lepas sebuah kedai ke sebuah kedai kami singgah.. hehehe.. nak tengok ape yg kami survey???
jeng jeng jengggg....
hahahha.. tu dia papa dia punye planning... terus nak amik sebiji e-scooter ko.. demi anak dia yg sorang nih... huhuhuh
tapi nak tunggu pasang benda alah nih.. adeuuuhhh.. punya la lama nih...  tengok tu.. nak kene charge lak.. tunggu lagi.. letih mak.. huhu.. dah le survey kedai pun sikit punya lama.. da jumpa.. kene tunggu lagi.. hmmm... sabo je lee...
 
ni apek ni tengah pasang apa tah.. apa kan daya.. dah minat punya pasal..
weols beli E-Scooter ni dengan harga RM380 sebiji.. hmm... ada yg beso sikit.. mahal la lagi kan.. wat masa ni.. ini je dulu.. papa dia pun leh naik.. mama pun leh naik.. bawak g kedai hahahahah... sorry tak reti nak balance.. mama berat kot... tak terdaya scooter ni nak bawak mama.. hahahaha..
sebenarnya.. anak aku yg paling gembira bila dpt benda ni.. sebab aku nak tgk dia happy...
bila scooter ni da masuk kereta.. mmg muka tak sabar la nak naik kan.. aku kata kene charge dulu.. mau Nye dia tak sabau... dah le perut lapar.. maklum la.. breakfast pun dekat tengahari dah.. saje nak simpan perut sebab nak makan menu special mak aku yang tengah tunggu aku kat rumah serdang tu.. huhuh.. sangat x sabar.. nak tau apa menu favourite aku tu????
Taraaaaaaaa... tu dia... lontong dan lodeh yang mmg terbaik dari mak aku...
raya ke13 baru dpt mkn lontong dgn lodeh mak...
nikmatnya..... yer la.. aku kan beraya di rantauan gitu.. hahaha
aku tak keluarkan Scooter sbb kene charge dulu.. nnt semua anak buah aku berebut2 pulak.. so.. aku belikan diorang benda alah ni.. leh la main... sekarang kan musim... haloo... dengan aku sekali join ok.. excited aku tengok benda2 macam ni.. hahahha..

ok.. nak chow dah.. bubyeeeeee!!!!!





Bermain E-Scooter di Dataran Putra, Putrajaya

Posted by itawazilas at 4:05 PM 0 comments
Salam Semua...
Malam Jumaat lepas.. lepas buka pose 6.. kitorang g santai2 kat Dataran Masjid Putra.. ni pun atas permintaan si buah hati.. zuyyin.. nak main basikal katanya.. ok la.. weols pun bawak la g situ.. da park kete kat tepi masjid... waaaa... sangat ramai orang.. aku cam biasa.. suka tengok gelagat2 orang.. sambil duduk.. snap2 ... sementara laki aku g bawak anak aku pusing2...
Sebenarnya kepala aku pening.. sebab banyak sangat benda bergerak depan mata aku.. laju2 pulak tu... ada budak bawak basikal.. basikal pulak macam2 jenis.. kecik besar.. roller skates, scooter, pun ada.. berlampu-lampu plak tu.. skateboard pun ada.. haishhh... macam2 lah.. sub sub sub depan mata aku.. langgar aku.. aku saman ko dik.. ngeeeeee..
pastu laki aku kata cam nak try je scooter tu... sebab die tgk dewasa pun ada naik... aku pun bgtau kat dia.. try je sayang.. heheh.. anak aku lagi la excited nak cuba bawak.. pastu dia pun gi tanye kat org yang sewakan scooter tu.. haa.. harga sewa scooter tersebut ialah RM10-RM20 untuk 20 minit.. kalau nak murah.. cuba la survey Tanya je abg2 yg meniaga tu...
mula2 dia amik yg lampu2 utk anak aku... sbb utk dewasa habis lak org sewa.. so dengan bergayanya anak aku zuyyin bawak scooter ni.. perghhh.. punya laju dia bawak.. tak de takut2 pun.. macam biasa bawak lak anak aku nih kan...  proud of u sayang... hebattt... pose sikit muka ada happy.. heheheh
tu diaaa anak beranak da ada sorang satu scooter.. yg untuk laki aku tu.. sewa mahal sikit rasanye .. dalam RM15 kot.. lupa lak aku.. aku kan pelupa.. hehehhe.. so mereka pun naik la dengan laju Nye.. huhuh.. so tak de la penat laki aku nak follow anak aku  kan...

cukup 20 minit.. anak aku cam tak puas main.. hmmm.. ape lagi.. tambah laa.. tapi anak aku tak nak yg lampu2 tu.. dia nak naik yg laki aku naik tu.. dia kata lagi laju.. huhu.. baik2 bawak nak oiii.. seriau mama tengok ni sayang.. laju bebenaw... 

ok lepas puas main.. ke sana ke mari.. aku pun ajak balik.. sebab jam ditangan menunjukkan hampir jam 12.. hahahhaha.. dari dataran putra sampai ke rumah.. dok citer seronok sangat main scooter tu.. jangan sampai mimpi sudey ye sayanggg....

Shopping lagi di Rantau Panjang

Posted by itawazilas at 11:47 AM 0 comments
Assalamualaikum ...
 
N3 kali ni... nak story pasal sopim mopim di Rantau Panjang pulak...
sebenarnya bukan aku nak menunjuk2 yg aku ni banyak duit or what.. just nak share pengalaman aku kat sini.. kalau aku kaya.. Alhamdulilah .. Rezeki Allah nak bagi..
mane tau duit berkepuk jatuh dari langit..
kalau rezeki lebih..  aku beli harta je.. buat invest ke apa ke kan.. aku dapat sopim pun hasil aku meniaga bulan posa.. meniaga sikit2.. kumpul duit sikit2.. itu lebih baik dari hutang duit orang kan..
so bila dapat sopim.. satu kepuasan buat aku.. duit habis boleh cari dan kumpul lagi kannn...
 
ok.. masa trip ke Rantau Panjang ni.. adalah sehari sebelum raya.. abg ipar aku ajak g Rantau Panjang.. kot la jual murah2 dari harga biasa ke kan... so weols pun pegi la.. dr wakaf che yeh ke Rantau Panjang.. dlm 45 minit kot... tak jem mana pun.. tp hujan je.. sejuk kit jalan nye..
alamak.. terlupa plak nak snap pic2 kat kedai sana.. yg sempat amik.. pic atas ni.. the late rantau panjang yg terbakar tahun lepas rasanya.. huhu.. kedai2 ni semua da pindah kedai batu.. tak best betul.. hmmm... suka lagi suasana kedai lama ni...
 
Yang paling aku suka pegi time bulan puasa adalah kat pasar Ramadhan kat sana.. macam2 adoo...
macam2 lauk.. macam2 air.. macam2 nasi.. kuih... toksah cakap la kann.. mmg banyak giler.. lebah pun banyak... lebah tau.. bukan lalat.. sbb apa lebah... lu pk la sendiri.. hmmmm...
 
 
cam sedappp je air tu kan.. lagi plak penat jalan.. ni la kopi siam.. ada kopi hijau.. kopi mocha.. ape lagi tah.. lupa.. hehehe.. so sebab Nampak sedap di bulan puasa.. kita amik 2 bungkus..
sebungkus RM2.50 aje..
 
ni lah rupa paper bag kopi tersebut.. rasa dia.. cam nescafe gak..
tp thumbs ub la.. hehehe.. sedapppp.....
 
ok.. sekali lagi nasi khaumuk atau nasi pulut ayam goreng menjadi pilihan weols.. benda susah nak jumpa.. dah le staun sekali baru dpt makan.. tgk hubby ku.. sanggup beratur lagi.. *blocking plak abg berkopiah nih.. huhuh...* hmmm.. kot la ada jual kat KL ni kan best... tak pun.. aku bukak bisnes kat sini... mane tau kan.. best ni.. yeah.. boleh masuk dlm perancangan ni... susah kot nak dpt kat sini.. khennnn.. hehehe..
 
*cer tgk hubby kepit wrislet dia tu.. hehehhe*

OK.. dah penat sopim.. nak balik la.. fenat dah nih... huhuh.. sayup je hubby meninggalkan kami berdua.. hahahahha... sian kot dia bawak banyak barang... tak payah nak terhegeh2 sangat berjalan macam kami.. yer la.. papa pun da ckp dia jalan dulu.. I ok je.. disebabkan kerana dak tecit ni jalan slow dan byk membebel.. terpaksa la ikut gak dia jalan slow2.. uhuhuh..

tengok tu.. kiri kanan pegang barang... baju dia lagi.. toys dia lagi.. nk mcm2.. huhuh..
anythim for u la sayang.. hikhikhik
 
on the way nak balik tu... Nampak pasar ramadhan lagi.. kitorang pun berenti lagi sebab Nampak sesuatu yg memang menjadi favourite kitorang kalau balik sini... ini dia...
 
ni dia.. choleq buah .. mmg best sangat2.. ada jeruk mcm2.. buah pun macam2.. makan dgn dia punya cholek.. alamakk.. dah telan air liur da ni.. 
 
ni antara makanan yg kami beli.. hehehe..
barang2 yg kami beli.. ada kat tepi .. hehehhe...
 
actually... nak compare dgn pengkalan kubur.. aku suka lagi g rantau panjang.. sebab lagi banyak barangnya.. macam2 ada.. kalau berani masuk golok.. guna sampan je.. tak yah passport.. seberang je sungai golok tu tak sampai 3 minit pun.. hehhe.. berenang pun sampai... tp basah la kan... aku da standby passport da nak masuk golok... tapi masa mencemburui kami.. hahahha.. kalau x.. leh masuk golok kan... tak pe.. next time je golok...
 
 
 
 
#Kalau kita sentiasa bersyukur dengan ni'mat yang diberi Allah itu, nescaya Allah akan menambah lagi pemberian tersebut sama ada kita sedari atau tidak







Monday, August 11, 2014

Lelaki Metroseksual

Posted by itawazilas at 5:05 PM 0 comments
Hai Assalamualaikum...
 
Ingat x.. n3 lps ada nak story mory pasal metroseksual.. tau x apa tu METROSEKSUAL..
Mengikut definisi yang diterjemahkan daripada laman Wikipedia, lelaki metroseksual bermaksud "seorang lelaki yang menghabiskan masa dan wang membeli-belah untuk penampilan mereka".
 
aku bangga sangat hubby aku seorang metroseksual.. sbb ia Nampak bersih.. kemas.. smart.. dan yang paling penting handsome.. hmm.. nyum nyum... so tak le bersememeh je bila tgk kan..  meh kita wat kaji selidik sikit...
 
(1) Definisi lelaki metroseksual :
"seorang lelaki yang menghabiskan masa dan wang membeli-belah untuk penampilan mereka". Kenyataan ini ternyata benar kerana mereka yang tidak mengambil kisah dengan penampilan diri... contoh nya . Janggut tak shave, rambut tidak disisir rapi dan seluar jeans tak basuh selama 6 bulan, baju main longgok kat lantai atau belakang pintu.. dan yg paling menjijikkan.. BUSUK! Jika anda seorang jejaka metroseksual, anda akan nampak hensem dan kemas walaupun baru bangun tidur. Minyak rambut malam tadi pun masih intact. Ini kerana lelaki metroseksual menghabiskan masa, wang dan tenaga untuk menjaga penampilan mereka.
= Hubby I tetap smart dan sentiasa Wangi... Bersih dan kemas...
 
 (2) Seorang Metroseksual akan membawa beg tangan lelaki ataupun 'manbag' ketika berjalan-jalan di kompleks membeli-beli. Beg tangan lelaki di sini bukanlah pouch kat pinggang yang macam orang selalu pakai ketika meniaga di pasar malam tu, sebaliknya beg tangan lelaki yang pegang di tangan. Selalu bag2 ni berjenama LV @ Couch @ CK, Armani, Fossil.. DLL...
= Hubby I stylo sangat dengan manbag atau di panggil clutch bag for men.. macam dalam gambar ni la lebih kurang hubby aku bawak beg dia tu.. sbb sling bag tu da kira old fashion.. heheh.. tp still cantik lagi la kalau pakai kann.. tgk style la.. matching ke tak..  
 
smart kan pegang beg gitu.. style woo skrg..
 

nmpk x pic yg my hubby pegang tu.. kalau x nampak.. buat2 nampak la ye...
 tengok bag shj dulu k.. muahahaha
 
(3) Lelaki Metroseksual  mudah untuk bergaul tanpa menggauli kaum wanita. mereka akan dengan tenang boleh berbicara tanpa perlu rasa awkward ataupun terdiam.
= yang ni.. saya tau da saya kenal hubby saya.. dia selalu dikelilingi kawan2 lelaki dia .. sampai kan kalau dia tak nak ikut gi join lepak.. program lepak tu akan cancel!!!.. hubby sy sangat peramah.. muah muah!!
 
4) Style pergi potong rambut.. haa.. bab2 style rambut ni.. mmg terbaik.. potong rambut ala2 Cristiano Ronaldo gitu.. kemas,  tak de lah asyik style pacak ke apa ke.. kan.. janji kemas.. itu penting.
= penjagaan rambut hubby aku mmg terbaik.. hari2 syampoo.. minyak rambut pun ada 2-3 jenis .. heheh.. tp x semua jenis hubby leh pakai.. tu pasal sentiasa Wangi.. takde kelemumur.. atau pun uban... Nampak muda kan hubby aku.. umurnya... hmmm ce teka... ce teka.. hihihi
 
(5) Lelaki Metroseksual akan pastikan penjagaan muka sentiasa bersih. Tak hairan lah kalau dalam toilet tu. pencuci muka, toner, scrub, cream etc..
= cer tengok muka hubby aku.. ada liang roma terbuka..?? nan hadoo.. aku suka gosok+tarik+picit hidung dia.. sebab licin.. mmg bersih.. kumis dan janggut pun rapi je.. takde la berpeluh2 keluar dari liang roma tu kann... lebih2 lagi kami ada dan guna sabun special.. hehhe
 
(6) Satu lagi tentang kekemasan diri.. baju mesti diseterika.. bersih.. tiada lebihan benang.. xde bau hapak atau masam atau bau minyak rambut or bau baju tak kering.. euwww. Jangan la asyik pakai baju tu je.. gi keje baju tu.. gi dating baju tu.. gi mamak pun baju tu.. eyurkinggg.. tak berduit kot nak bli baju.. hehehhehe..  
= aku suka style hubby aku selamanya.. mmg sentiasa kemas.. Wangi.. bersih.. dan smart.. muahhhhh
 
 
(7) Perfume dan deodorant adalah benda wajib setiap lelaki metroseksual. kerana Ia akan membuatkan mereka lebih yakin, bersih, dan tiada bau-bauan yang kurang menyenangkan
= 2 bulan sekali beli perfume baru.. heheh.. hubby aku suka bau keras dan fresh.. aku lagi suka.. muah3x...
 

»Dateen Sewri« Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review