Monday, October 30, 2017

cak cak cak cakkk

Posted by itawazilas at 12:14 PM 0 comments
Assalamualaikum..

heee.. nape asik malas je nak hapdate.. heheheh.. ni haa.. nak update sebab hari ni tetiba terajin lak kan...

apa khabar kawan2.. apa khabar semua.. apa khabar adik yg kat sana tu ye.. lama betul x dgr berita.. sihat ke makin sihat dik? saje nak point kan citer adik ni.. apa agaknye die buat skrg ye.. keje lagi x kat kuantan tu.. apa ke nama company tu ek.. One ke ape tah.. hmmm.. dah kawin ke lom dik?? hehehe.. ke da bercerai? oppss.. jahat lak hakak kannn...

sebenarnya hakak kesian kat ko dik.. nak tergelak pun ada.. tp tu lah.. taknak dengar cakap hakak2 ni kan.. bukan main beria kata ko nak kawin dik.. bersungguh2 hakak dgr ko nak kawin dik.. ehhh.. salah2.. nak nikah... hmmm kann.. da bercerai da sebelum nikah... sian sangat kat ko dik.. ko muda lagi dik oi.. mmg sedap kene tipu lah.. hikhikhik.. kalau hakak citer kat geng2 dulu tu.. mmg teruk diorang gelak kat ko dik..

tp hakak tau.. kau tabah .. heheh.. anggap la ni semua ujian hidup ye hadik...skrg ni buah hati hadek tu tgh happy kot.. tp suka berhutang lagi kot.. hahahah... muka x tau malu betul kannn.. kepada kawan2 yg gile kan duda tersebut... silakan la.. hahahah.. aku x nak masuk campur da..

bye..

#sampaiketualahidupkotaktenang

Wednesday, May 24, 2017

Misi mencari Hadiah Persaraan / Pertukaran Boss atau Rakan sekerja

Posted by itawazilas at 4:45 PM 0 comments
Misi mencari Hadiah Persaraan / Pertukaran

Dah memang muka ni.. muka beli hadiah utk pegawai bersara.. pegawai bertukar.. sampai da takde idea nak beli apa.. dah macam2 hadiah bagi... dari budget - RM30 sampai la budget RM100++.

RM30..
ok lah.. kita mulakan dengan budget ciput.. selalunya RM30 ni utk pegawai yg berkhidmat sekejap je kat sesebuah pejabat.. tu ikut jugak jawatan apa kan... selalunya RM30 ni.. aku beli Tie atau pun tali leher... plg busuk2 pun leh la dapat RM29 kan.. tu tak masuk kotak / sampul hadiah lagi kan... ni utk lelaki lah..
kalau untuk wanita pulak... RM30 tu.. cam sikit.. khenn... 
selalunye.. yg plg selalu org dpt.. shawl lah.. kann... tu pun plg biasa2 lah.. kalau taknak shawl.. brooches pun ok.. tu lah selalu yg di pakai hari2 kan... 
kalau sempat ... cari lah yang ada less kat LAZADA ke.. 11Street ke.. ramai da jual ON9 kan... 
asalkan cantik dan terkini... 

ok.. Dengan RM30 jugak.. kalau org tu nak bersara ke.. korang boleh beli buku2 ilmiah... 
tapi melampau kot nak bersara RM30 je kannnn... hehehhe


RM50 - RM99
RM50 pun banyak jugak la kan..kalau utk lelaki yg bertukar.. kita boleh beli kan wallet atau kemeja 
tapi kalau dorang ni jenis cerewet.. kompem diorang tanak gak kan.. cer tanye org tu apa die nak... 
memang pening kalau nak cari hadiah utk pegawai2 lelaki ni kan... dlm otak mmg tie je lah.. hahahah... kita leh perhatikan ape yg diorang suka buat.. kalau jenis aktif bersukan.. boleh la beli barang2 sukan... jersey kelab yg dia minat ke.. puiii cam tak sesuai pulak... hahaha.. 

Gini le.. kalau nak bersara.. kita pun boleh buku Ilmiah.. se set kain sejadah.. songkok.. sebih.. haa.. supaya lebih beramal katanye.. hahaha... sama jugak dengan perempuan.. tapi telekong ada mahal.. ada murah... kan.. sesuai jugak... Selain daripada tu.. boleh la beli Frame Gambar yg mahal2 sikit.. ikut budget kita RM50.. pastu letak le gambo staff kat dlm frame tu.. ok x? kita leh gak beli lukisan2 yg cantik2.. tu pun kalau org tu suka lukisan.. hahahha... 

bagi perempuan... 
- Tudung.. shawl.. dengan harga tu.. da macam2 shawl / tudung boleh beli.. brand naelofar ke.. 
ikut la budget... tu mmg suka sangat2 dah tul x? 
1 lagi.. periuk.. wahhh.. suka mak nakkk... heheh... set pinggan mangkuk ke..  set hiasan ke.. set wangian ke.. kompem suka punye.. percaya lah... sebab pernah tanye kat pegawai2 ni. apa yg diorang nak.. rata2 memang suka lah benda2 macam ni... haaa.. 1 lagi.. beg tangan.. memang tak pening lah..

ni semua yang boleh dpt bawah RM100 lah.. pandai2 lah cari.. beg tangan.. shawl .. apa2 yang cukup dengan bajet uols ok...

RM100 dan ke atas
dengan RM100 ke atas ni.. da boleh beli macam2... silap2 barang kemas pun boleh beli... cincin pun bape je kan... yg ni akan diingat selalu lah.. sebab bile tengok semula.. ohhh.. ni opis bagi.. hmm.. best kann... apa2 pun.. tgh bajet.. kalau time emas mahal.. pandai2 le beli yg plg nipis.. plg kecik.. plg ringan.. hehhe..

Atau pun.. selalu diorang request Telekung Siti Khadijah la kan.. mahall uols.. hehhe... kotak harga lain ye.. amik maklum itu.. hehehhe...

Beg tangan berjenama pun boleh beli gak dgn bajet lebih daripada RM100.. selalu bos2 je la dapat kan... hehehhe...kita juga boleh bertanya kat pegawai tersebut.. diorang nak apa.. sebab kadang2 kita tak tau apa yg diorang suka.. tak payah nak berahsia sangat la.. tanya nak apa senang... nak lagi senang.. kita bagi die duit.. pastu g beli la sendiri.. kalau nak lebih dari bajet.. sila tambah sendiri.. ini lebih membahagiakan dan tak pening kepala... 

kalau aku... kerja da lebih 15 tahun kat sini.. agak2 berapa bajet aku dapat eh?


Monday, May 22, 2017

Pengalaman Konvoi Berbasikal Wanita 2017

Posted by itawazilas at 12:47 PM 0 comments
Hari ni aku nak trobek sikit lah.. nak stori pasal Konvoi Berbasikal Wanita 2017 pada 11 Mac 2017... sempena hari Wanita sedunia katanyeee... masa tu.. aku berbelah bagi.. nak g ke tanak.. nak g ke tanak.. hati nak g.. sbb seme wanita gojes je kan... tanak g.. sbb tadak basikal.. aku pun menyuarakan keinginan kat mr shuben.. incik sayang.. die sangat menyokong.. tapi aku tadek la nak suh beli basikal.. semata2 nak join konvoi ni... die pun berkata.. nanti papa carikan basikal.. nak ajak kawan.. seme tanak.. ada la geng gegila aku tu.. mmg kata nak join.. so kami2 pun register lah... .

ni lah poster nya... nampak sweet kan.. sbb pink.. bukan aku suka pink pon.. kekekekke....

lepas register.. register on9 jek... aku pun tunggu tarikh amik kit... wicis.. amik plate nombor lah kan... 23.2.2017 aku dgn kak nurul akak gegile g le sama2 amik.. die drive ke Perbadanan Putrajaya kat presint 3.. mati2 la ingat kat sana.. hahaha.. padan la xde signage ape2.. sekali guard tu kata kat Kementerian Wilayah kaw!!!.. cehh.. tak masallll...  so bergerak la kami ke sana... dah siap parking illegal dengan harapan tak kene kapit tayar - (clamp) - kekeke (pelik nauu bunyi kapit)... 
kami pun masuk dan amik plate...


dorang tunjuk la medal ni... gile gojesss!!! makin semangat membara la mak nak mengayuh nak.... cantikk kannn....

okeh.. ni lah no plate aku dengan harapan dapan kereta saga... busuk2 pun dapat beskal ke.. tv ke khen!!!

nahhh.... mak posing sikit nak!!! berbunga2 pink masa ni.. kakak gojes tu pun cam semangat happy.. tapiiiiii..... puiii... kekekke...


aku register utk 10km je... tak mampu eh nak 25km... hehehe..

ok.. disebabkan semangat yg semakin membara.. incik sayang pun dpt basikal.. die kata die sewa jek.. takpe le.. x yah la buang duit beli beskal.. kang dok terbiar je kat rumah tu.. tah masa bile nak ngayuh kannnn... ni basikal lipat namanya.. die kata jago molek.. mahal ni.. hehehe... tiap2 petang.. aku pun training la kat jalan belakang kat rumah aku tu.. ditemani anak gegirl kesayangan aku.. incik sayang lak bawak motor.. bawak si kecik lak tu.. jalan2 makan angin.. sambil2 kannn...
nah gambo posing.... lelelellee..
lama gile x bwk beskal oi!!!!! heheh..
dekat seminggu lebih gak la aku training ngayuh.. bila ada kelapangan la.. kekadang bz jugekkk.. huhuhu

ok.. di hari kejadian... se awal 5 pagi aku bangun... pas subuh... aku gerak... bawak kakak.. bawak adik.. incik sayang tlg anta.. yer la kan.. sape nak bukak beskal lipat tu.. bukan nye aku reti...
ehhh... apasal gegirl aku ni join skali... hehehhe.. gini cerita nye... 2 hari sblom kejadian.. aku mcm x kompiden dgn members gegile tu.. si iena dan kak nurul... (halooo hadek iena & hakak nurul... kekekek) yer la.. kak nurul tu mmg kompem2 la x g.. beria je sangat khennn... iena lak dok jauh dgn aku.. bile lak nak jumpa.. kol bape.. bercampur2 dgn org ramai lagi.. masak jugak le nak mencari... so skali lagi aku menyuarakan suara hati kat incik sayang... "pa.. ingat nak bawak kakak sekali la join konvoi... " wehhh,,, incik sayang bagi juga,, die juga sangat menyokong... kakak pun bnyk kali kata nak join dgn mama jugak.. esok nye mama register kan kakak.. masih sempat lagi... yesss... so leh amik plate on the day katanye... dengan berbekalkan basikal kecik die yg da lama.. kompiden je die bawak.. sian pulak kakak sbb x sempat cari baru.. dgn harapan x de buat masalah.. xsudah2harapan .. lepas incik sayang check semua.. break.. tayar.. semua lah.. tawakkal saje kan.. janji anak aku happy... so.. ada la kawan yg meneman aku.. tidak la aku keseorangan.. ni la seronok bile ada anak da beso nih.. heheh...

ok.. ni gambar masa sampai kat depan jalan beso... gelap lagi woii... hehehhe .. masa ni da sempat amik plate utk basikal kakak...

posing lagi anak beranak nih!!!..

nah tengokk... mengemuittt manusia.. ramai gile kot... beribu2.. sebelum start tu.. ada la nyanyi2 lagu negaraku.. lagu wilayah.. ada stretching2 sikit.. kang cramp pulak kannn.. retis?? ramai la jugekk.. malas la aku nak list kan.. korang google je la kan.. bukan leh amik gambo pun.. hehehhe..

dlm kol 8 lebih kot.. kami dilepaskan.. dorang lepas yg 10km dulu... aku dgn anak aku dok lebih kurang 10m dr belon start tu... sbb kami kan awal2 da smpai.. so amik peluang la dok depan... lagipun.. ramai gile sgt kat belakang tu..  masa berkayuh tu... mcm2 basikal aku tengok.. ada yg mahal.. ada yg murah.. ada tu.. basikal anak die pun die kayuh gak.. heheh.. takpe la kan.. janji semangat tu ada.. aku tengok anak aku.. hepi ngat die.. aku pun sangat berbangga dgn kakak.. sangat berstamina kottt.. smpai tang bukit tu.. aku pun tukar gear.. sian lak anak aku kayuh dgn sepenuh hati.. aku ckp kat die.. kak.. kita tolak je la.. sian kakak nnt penat.. die taknak pun.. nak jugak kayuh.. tapi bile turun bukit tu.. hamboi.. aku lak seriau tengok.. laju bukan main... smpai kat 1 pitstop.. aku benti jap minum air.. bagi anak aku minum air dan amik roti.. tapi x makan pun roti.. minum air je.. seblom smpai pitstop tu.. ada 1 bukit.. mangaiii... semputtt aku.. mmg aku tolak lah.. sbb x larat .. tgk anak aku lagi.. sian die.. so kami pun tolak basikal...
ni lah wajah kesayangan aku... kepenatan.. tp semangat die kuat wooo... kalah maknye ni haa..
Nak smpai ke finish tu.. aku tgk die lajuuu ke dpn.. ehh.. tak tunggu aku pun.. aku pun buat live kat FB.. tak sbar nauuu anak aku ni.. hehehe.. bile smpai kat sana.. jem sikit.. sbb ramai tunggu medal... slow2 je tolak basikal... penat tapi seronok...
yeayyy... kami dpt medal.. dpt gak kongsi kegembiraan dgn anak pulak.. mmg dabel2 seronok sgt...

da amik medal.. da amik sijil... kami pun g cari port bawah pokok.. rilex2.. minum2.. chill2.. hhehehhe

masa ni tengah tunggu papa amik.. kepenatan + kepanasan+kelaparan....
 maklum la.. gi berpanas kat dpn stage tunggu lucky draw.. huhuh.. tadek rejeki dapat keto woiii.. bile chek2 no plate kat white board.. ada la sangkut 1 nombor.. dpt la sagu hati.. nak tau x dpt ape...

TIUB BASIKAL
aku nak buat ape.. hahahhaha.. last2 incik sayang bg kat kawan die.. hehehhe..
(gambar lupa amik lak) hehehheh

sekian sahaja pengalaman aku berkonvoi bersama beribu2 wanita di seluruh Malaysia.. juga pengalaman pertama bagi aku dan anak kesayangan aku... aku tgk keterujaan die join konvoi ni.. and die kata nak join lagi nnt... anything fo ya my dear ...

#konvoiberbasikalwanita2017
#inilahkuasawanita
Posted by itawazilas at 10:47 AM 0 comments
Assalamualaikum... 

lama .... lama gileeee tak hapdate.. bukan setakat berabok.. sawang bagai.. dah berkulat da ni... heheh.. bz.. bz.. bz... bz dengan keje.. bz dgn anak2.. bz dengan kuarge.. bz dgn bisnes.. bz dgn hidup... fuhh... kalah menteri hokeh... 

tah macam mane ari ni tertibe nak update.. boring sbnarnya.. sbb keje da takde.. bukan tak keje ... tp keje x bape nak ade... 

lama x menulis ni.. eh.. menaip ni.. sampai tak tau nak citer ape... kan.. lagi 5 hari da kita nak puasa.. kejap je rase... korang da ready ke nak sambut puasa... aduhai... tak sabar juga rasanye.. ok lah... tgh2 cari cerita nak cerita ni... follow je la ye... meh lanje sikit gambar dgn anak2 kesayangan ku..



salam isnin!!!
 

»Dateen Sewri« Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review