Monday, May 22, 2017

Pengalaman Konvoi Berbasikal Wanita 2017

Posted by itawazilas at 12:47 PM
Hari ni aku nak trobek sikit lah.. nak stori pasal Konvoi Berbasikal Wanita 2017 pada 11 Mac 2017... sempena hari Wanita sedunia katanyeee... masa tu.. aku berbelah bagi.. nak g ke tanak.. nak g ke tanak.. hati nak g.. sbb seme wanita gojes je kan... tanak g.. sbb tadak basikal.. aku pun menyuarakan keinginan kat mr shuben.. incik sayang.. die sangat menyokong.. tapi aku tadek la nak suh beli basikal.. semata2 nak join konvoi ni... die pun berkata.. nanti papa carikan basikal.. nak ajak kawan.. seme tanak.. ada la geng gegila aku tu.. mmg kata nak join.. so kami2 pun register lah... .

ni lah poster nya... nampak sweet kan.. sbb pink.. bukan aku suka pink pon.. kekekekke....

lepas register.. register on9 jek... aku pun tunggu tarikh amik kit... wicis.. amik plate nombor lah kan... 23.2.2017 aku dgn kak nurul akak gegile g le sama2 amik.. die drive ke Perbadanan Putrajaya kat presint 3.. mati2 la ingat kat sana.. hahaha.. padan la xde signage ape2.. sekali guard tu kata kat Kementerian Wilayah kaw!!!.. cehh.. tak masallll...  so bergerak la kami ke sana... dah siap parking illegal dengan harapan tak kene kapit tayar - (clamp) - kekeke (pelik nauu bunyi kapit)... 
kami pun masuk dan amik plate...


dorang tunjuk la medal ni... gile gojesss!!! makin semangat membara la mak nak mengayuh nak.... cantikk kannn....

okeh.. ni lah no plate aku dengan harapan dapan kereta saga... busuk2 pun dapat beskal ke.. tv ke khen!!!

nahhh.... mak posing sikit nak!!! berbunga2 pink masa ni.. kakak gojes tu pun cam semangat happy.. tapiiiiii..... puiii... kekekke...


aku register utk 10km je... tak mampu eh nak 25km... hehehe..

ok.. disebabkan semangat yg semakin membara.. incik sayang pun dpt basikal.. die kata die sewa jek.. takpe le.. x yah la buang duit beli beskal.. kang dok terbiar je kat rumah tu.. tah masa bile nak ngayuh kannnn... ni basikal lipat namanya.. die kata jago molek.. mahal ni.. hehehe... tiap2 petang.. aku pun training la kat jalan belakang kat rumah aku tu.. ditemani anak gegirl kesayangan aku.. incik sayang lak bawak motor.. bawak si kecik lak tu.. jalan2 makan angin.. sambil2 kannn...
nah gambo posing.... lelelellee..
lama gile x bwk beskal oi!!!!! heheh..
dekat seminggu lebih gak la aku training ngayuh.. bila ada kelapangan la.. kekadang bz jugekkk.. huhuhu

ok.. di hari kejadian... se awal 5 pagi aku bangun... pas subuh... aku gerak... bawak kakak.. bawak adik.. incik sayang tlg anta.. yer la kan.. sape nak bukak beskal lipat tu.. bukan nye aku reti...
ehhh... apasal gegirl aku ni join skali... hehehhe.. gini cerita nye... 2 hari sblom kejadian.. aku mcm x kompiden dgn members gegile tu.. si iena dan kak nurul... (halooo hadek iena & hakak nurul... kekekek) yer la.. kak nurul tu mmg kompem2 la x g.. beria je sangat khennn... iena lak dok jauh dgn aku.. bile lak nak jumpa.. kol bape.. bercampur2 dgn org ramai lagi.. masak jugak le nak mencari... so skali lagi aku menyuarakan suara hati kat incik sayang... "pa.. ingat nak bawak kakak sekali la join konvoi... " wehhh,,, incik sayang bagi juga,, die juga sangat menyokong... kakak pun bnyk kali kata nak join dgn mama jugak.. esok nye mama register kan kakak.. masih sempat lagi... yesss... so leh amik plate on the day katanye... dengan berbekalkan basikal kecik die yg da lama.. kompiden je die bawak.. sian pulak kakak sbb x sempat cari baru.. dgn harapan x de buat masalah.. xsudah2harapan .. lepas incik sayang check semua.. break.. tayar.. semua lah.. tawakkal saje kan.. janji anak aku happy... so.. ada la kawan yg meneman aku.. tidak la aku keseorangan.. ni la seronok bile ada anak da beso nih.. heheh...

ok.. ni gambar masa sampai kat depan jalan beso... gelap lagi woii... hehehhe .. masa ni da sempat amik plate utk basikal kakak...

posing lagi anak beranak nih!!!..

nah tengokk... mengemuittt manusia.. ramai gile kot... beribu2.. sebelum start tu.. ada la nyanyi2 lagu negaraku.. lagu wilayah.. ada stretching2 sikit.. kang cramp pulak kannn.. retis?? ramai la jugekk.. malas la aku nak list kan.. korang google je la kan.. bukan leh amik gambo pun.. hehehhe..

dlm kol 8 lebih kot.. kami dilepaskan.. dorang lepas yg 10km dulu... aku dgn anak aku dok lebih kurang 10m dr belon start tu... sbb kami kan awal2 da smpai.. so amik peluang la dok depan... lagipun.. ramai gile sgt kat belakang tu..  masa berkayuh tu... mcm2 basikal aku tengok.. ada yg mahal.. ada yg murah.. ada tu.. basikal anak die pun die kayuh gak.. heheh.. takpe la kan.. janji semangat tu ada.. aku tengok anak aku.. hepi ngat die.. aku pun sangat berbangga dgn kakak.. sangat berstamina kottt.. smpai tang bukit tu.. aku pun tukar gear.. sian lak anak aku kayuh dgn sepenuh hati.. aku ckp kat die.. kak.. kita tolak je la.. sian kakak nnt penat.. die taknak pun.. nak jugak kayuh.. tapi bile turun bukit tu.. hamboi.. aku lak seriau tengok.. laju bukan main... smpai kat 1 pitstop.. aku benti jap minum air.. bagi anak aku minum air dan amik roti.. tapi x makan pun roti.. minum air je.. seblom smpai pitstop tu.. ada 1 bukit.. mangaiii... semputtt aku.. mmg aku tolak lah.. sbb x larat .. tgk anak aku lagi.. sian die.. so kami pun tolak basikal...
ni lah wajah kesayangan aku... kepenatan.. tp semangat die kuat wooo... kalah maknye ni haa..
Nak smpai ke finish tu.. aku tgk die lajuuu ke dpn.. ehh.. tak tunggu aku pun.. aku pun buat live kat FB.. tak sbar nauuu anak aku ni.. hehehe.. bile smpai kat sana.. jem sikit.. sbb ramai tunggu medal... slow2 je tolak basikal... penat tapi seronok...
yeayyy... kami dpt medal.. dpt gak kongsi kegembiraan dgn anak pulak.. mmg dabel2 seronok sgt...

da amik medal.. da amik sijil... kami pun g cari port bawah pokok.. rilex2.. minum2.. chill2.. hhehehhe

masa ni tengah tunggu papa amik.. kepenatan + kepanasan+kelaparan....
 maklum la.. gi berpanas kat dpn stage tunggu lucky draw.. huhuh.. tadek rejeki dapat keto woiii.. bile chek2 no plate kat white board.. ada la sangkut 1 nombor.. dpt la sagu hati.. nak tau x dpt ape...

TIUB BASIKAL
aku nak buat ape.. hahahhaha.. last2 incik sayang bg kat kawan die.. hehehhe..
(gambar lupa amik lak) hehehheh

sekian sahaja pengalaman aku berkonvoi bersama beribu2 wanita di seluruh Malaysia.. juga pengalaman pertama bagi aku dan anak kesayangan aku... aku tgk keterujaan die join konvoi ni.. and die kata nak join lagi nnt... anything fo ya my dear ...

#konvoiberbasikalwanita2017
#inilahkuasawanita

0 comments:

 

»Dateen Sewri« Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review